Organisatie

RESTAUREREN .. ?

 

Een schilderij laten restaureren is een serieuze beslissing. Het is daarom goed om zoveel mogelijk informatie over de toestand van uw schilderij in te winnen en hetzelfde kan eigenlijk ook gezegd worden over de keuze voor een restaurator. Daarom hier enige gegevens over onze organisatie.

 

Het restauratievak is op de traditionele manier geleerd, namelijk in de leer bij een ervaren restaurator. Daarnaast is er door  middel van bestudering van zeer veel vakliteratuur de benodigde theorie verworven en wordt er steeds alle moeite gedaan om op de hoogte te blijven van de laatste
ontwikkelingen op het vakgebied en uiteraard deze waar mogelijk toe te passen.

 

Bovendien bestaat er ook grote interesse voor kunstgeschiedenis, waarbij er met name grote affiniteit bestaat met betrekking tot de schilders van de “Oosterbeekse School”. Redenen hiervoor zijn de grote waardering voor de wijze van schilderen, maar misschien ook wel vanwege de grote aantrekkingskracht van de omgeving Arnhem en het vrijwilligerswerk bij de Stichting Museum Veluwezoom.

Deze stichting richt haar aandacht op beeldende kunstenaars in de periode van de kunstenaarskolonie in Oosterbeek (globaal van 1840-1880) en de bloeitijd van Pictura Veluvensis (globaal van 1900-1930).

Vanzelfsprekend worden schilderijen gemaakt door andere schilders en/of stammend uit andere perioden met hetzelfde enthousiasme benaderd en (indien nodig) behandeld.

 

Behoud van erfgoed is altijd een vanzelfsprekende zaak geweest. Het vak van schilderijenrestaurator is een logische en geďnspireerde keuze, waarbij het respect voor het kunstobject hoog in het vaandel staat. Er wordt gewerkt op hoog niveau met de beste materialen, gereedschappen en moderne technieken.

 

Daarnaast wordt dankbaar gebruik gemaakt van een intercollegiale samenwerking met een aantal vakgenoten. Samenwerking bestaat onder meer op het gebied van overleg over technieken, gebruik van apparatuur, etc.