Tips

 

 

1.            Waar uw schilderij op te hangen?

 

Bij voorkeur op een locatie waar de temperatuur, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid opvallend licht zo veel mogelijk constant zijn. Temperatuurverschillen, zoals in de nabijheid van een open haard of boven een verwarmingsradiator, maar ook tengevolge van de felle zon zijn op den duur heel schadelijk voor uw schilderij. Vooral recent gerestaureerde schilderijen zijn extra gevoelig voor verschillen in temperatuur.

 

2.            Hoe uw schilderij op te hangen?

Controleer of ophanghaken deugdelijk in de lijst bevestigd zijn, evenals de ophangdraad. Gebruik geen touw of waslijn maar uitsluitend ijzer- of  koperdraad. Gebruik geen spijkers in de muur maar schroefhaken die zonodig stevig in een plug zijn bevestigd. Grotere schilderijen of schilderijen met een zware lijst kunt u het beste aan twee haken ophangen. Er bestaan ook diverse ophangsystemen met een aan de muur of plafond bevestigde rail en ophangdraden, let wel op de maximale belasting van de haken. Ophangsystemen zijn ondermeer in de betere “doe het zelf” winkels te koop.

Hang uw schilderij nooit volkomen vlak tegen de muur maar zorg dat er lucht achterlangs kan circuleren. U kunt overwegen twee dunne schijfjes kurk onder tegen de achterkant van de lijst te lijmen met witte houtlijm.

 

3.            Verlichting.

Voorkom overbelichting, plaats geen speciale verlichtingsarmaturen direct boven of onder uw schilderij, deze geven teveel licht en vooral teveel warmte. Halogeenspotjes plaatst u op een afstand van minstens 1,5 meter, gebruik uitsluitend halogeenlampen met een UV filter, zie de verpakking.

Vanzelfsprekend bent u extra voorzichtig met kaarsverlichting.

 

4.            Schoonmaken.

Schilderijen en lijsten hebben veel te lijden van huishoudelijke schoonmaakactiviteiten. Blijvende schade kan veroorzaakt worden door: het nat afnemen, het gebruik van geďmpregneerde stofdoeken en microvezeldoekjes, evenals plumeaus en de elektrische stofzuiger. Ronduit rampzalig is het schoonmaken van de achterkant van het schilderij met de stofzuiger.

Stof afnemen mag alleen met een zachte kwast of borstel, bijvoorbeeld een make-up kwastje. Een stofzuiger mag alleen gebruikt worden op laag vermogen, met een opzetborstel op de slang, waarbij u geen contact maakt met schilderij en lijst.

Lijsten met echt bladgoud mag u nooit met vocht aanraken. In principe geldt voor deze lijsten dat het de voorkeur verdient deze zo mogelijk onberoerd te laten en alleen indien strikt noodzakelijk te betasten. (liefst met handschoenen)

 

5.            Overigen.

Controleer af en toe de spanning van het schildersdoek door met strijklicht goed te kijken: ziet u plooien, bobbels of beschadigingen dan is een grote kans op het ontstaan van blijvende schade.

Fotografeer uw kostbaar schilderij, vooral voorafgaand op een verhuizing, verbouwing etc. Bewaar uw foto’s op een brandvrije plaats.

Indien u het schilderij voor langere tijd wilt opslaan, gebruik dan geen plastics of luchtkussenfolie om in te pakken. De weekmaker in het plastic zal blijvende schade aanrichten. Katoenen lakens hebben de voorkeur.

Schilderijlijsten, vooral geornamenteerde lijsten zijn bijzonder gevoelig voor beschadigingen.

Zet daarom nooit een schilderij neer op de lijst, maar leg het tijdelijk neer op de rugzijde.

 

Restauratie-Atelier Nabuurs

Restauratie van schilderijen en lijsten.

Bart Nabuurs, tel: 026-3335242.

 

Mail:  info@ateliernabuurs.nl